Corona en Sekswerk

 • Update 9 juni 2020
Het protocol (dat werd herlezen en gevalideerd door de GEES) is vanaf nu beschikbaar op de onderstaande links! Dit moet dinsdag 9 juni door het kabinet van minister Ducarme zijn gevalideerd:
 • Update 12 juni 2020

We streven ernaar om zoveel mogelijk informatie van de gemeenten te verzamelen om deze aan u te communiceren. Hier is de informatie die momenteel is ontvangen:

Wallonië

 • Charleroi: de pass hotels en clubs zijn heropend sinds 10 juni, onder voorbehoud van naleving van het protocol.
 • Gembloux: prostitutieactiviteiten kunnen worden hervat.
 • Gosselie: de pass hotels en clubs zijn sinds 10 juni heropend, onder voorbehoud van naleving van het protocol.
 • Luik: Prostitutieactiviteiten zijn opnieuw toegestaan vanaf 15 juni, onder voorbehoud van naleving van het protocol, van maandag tot zaterdag van 07.00 uur tot 23.00 uur.
 • Namen: Prostitutieactiviteiten zijn hervat onder voorbehoud van naleving van het protocol. ‘S Nachts gesloten tussen 01.00 uur en 07.00 uur
 • Seraing: Prostitutieactiviteiten zijn opnieuw toegestaan vanaf 15 juni, onder voorbehoud van naleving van het protocol, van maandag tot zaterdag van 07.00 uur tot 23.00 uur. Verplichte sluiting op zondag.
 • Sombreffe: bars die zijn gewijd aan prostitutie kunnen heropenen, maar toegang tot kamers en seksuele diensten blijft verboden.

Brussel-Hoofdstad

 • Sint-Joost-ten-Node: Prostitutieactiviteiten zijn niet toegestaan, bij gebrek aan de mogelijkheid om de sociale afstandsmaatregelen, die altijd door de federale regering worden opgelegd, te respecteren. Meet minimaal tot 30 juni.
 • Schaarbeek: Prostitutieactiviteiten zijn opnieuw toegestaan (d’Aerschotstraat en Quartier Linnéstraat) vanaf 15 juni, op voorwaarde dat de voorwaarden van het protocol worden gerespecteerd. Inrichtingen die niet aan het protocol kunnen voldoen, blijven gesloten. Gesloten tussen 01.00 uur en 06.00 uur

Vlaanderen

 • Antwerpen: heropening van de Schipperskwartier vanaf 15 juni op voorwaarde dat de voorwaarden van het protocol van de Stad Antwerpen worden gerespecteerd (zeer vergelijkbaar met het protocol van de interfederale groep). Inrichtingen die niet aan het protocol kunnen voldoen, blijven gesloten. Gesloten tussen 01.00 uur en 06.00 uur
 • Kortrijk: overweegt momenteel geen aanvullende maatregelen te nemen naast die van de overheid.
 • Gent: prostitutieactiviteiten zijn hervat, naleving van het protocol (met name het dragen van een masker en hydro-alcoholische gel) is verplicht. Gesloten tussen 01.00 uur en 06.00 uur
 • Knokke-Heist: Sekswerkers moeten het optreden van de federale overheid volgen.
 • Sint-Truiden: Prostitutieactiviteiten zijn momenteel niet toegestaan.

___________________________________________________________________________

 • Wat zegt de overheid in België? Update 4 juni 2020

N.a.v. de communicatie van de veiligheidsraad van 3 juni over de verdere afbouw van de lockdown krijgen wij opnieuw veel vragen.

Op basis van de contacten die wij gehad hebben met de experten willen we jullie de informatie geven waar wij nu over beschikken.

Een eerste belangrijke boodschap is dat men vanaf 8 juni vertrekt vanuit een ander uitgangspunt dan alle maanden ervoor: Alles is toegelaten, behalve datgene wat (nog) verboden is.

 

 • Is sekswerk nog verboden? Nee

Op de persconferentie werd niet gesproken over sekswerk. Dat kan voor verwarring zorgen. Het is wel duidelijk dat de horeca en de niet-therapeutische massages mogen heropenen vanaf 8 juni. Sekswerk komt ook niet meer voor in de lijst van activiteiten die nog verboden of uitgesteld worden. Daaruit kan afgeleid worden dat sekswerk opnieuw kan wanneer hygiënemaatregelen worden nageleefd.

 

 • Welke beschermingsmaatregelen voorziet de overheid voor de sector? Er wordt momenteel nog gewerkt aan een protocol van maatregelen.

Voor elke beroepssector worden er richtlijnen opgesteld m.b.t. veiligheidsmaatregelen die best gevolgd worden om het personeel en klanten te beschermen. Voor sekswerk is daarover momenteel nog overleg met de experten.

De afstandsregel van 1,5m is moeilijk na te leven bij sekswerk maar we verwachten adviezen zoals in vele andere sectoren:

– dragen van een mondmasker door jullie en de klant

– toepassen van goede (hand)hygiëne – wassen en desinfecteren- zowel voor jullie als de klant

– adviezen rond reinigen, ontsmetten en verluchten van de ruimte na elke klant en  juist gebruik van  beddegoed en handdoeken

– vermijden dat er te veel personen tegelijk in een ruimte aanwezig zijn.

– ….

We weten dat jullie bezorgd zijn voor jullie eigen gezondheid en die van anderen.

We kunnen jammer genoeg niet garanderen dat er bij een herstart geen risico meer is op besmetting met Covid 19. Het virus is immers niet verdwenen en is nog steeds gevaarlijk. 

Samen ervoor zorgen dat het werk zo veilig mogelijk kan gebeuren en toepassen van de voorgestelde maatregelen kan wel helpen om het risico te verkleinen!

 

 • Hoe zal de lokale overheid omgaan met de versoepeling van de maatregelen? Dit is nog niet helemaal duidelijk

Zoals jullie weten kunnen steden en gemeenten lokale regels opleggen rond prostitutie. Het is op dit moment nog niet duidelijk of zij al of niet bijkomend reglementen zullen opmaken. Het is ook nog niet duidelijk of en hoe de politiediensten verder zullen optreden.

 

 • Wat met sekswerkers die nu in het buitenland verblijven?

Wie naar z’n thuisland  teruggekeerd is en terug wil komen werken in België informeert zich best over de regels rond reizen in België en in het thuisland.

UTSOPI volgt samen met de andere organisaties voor sekswerkers de ontwikkeling van specifieke maatregelen voor de sector verder op en we proberen jullie zo snel mogelijk verder te informeren.

 

 • Contacteer ons gerust als je nog vragen hebt.

– UTSOPI Brussel en voedseldistributie – Nora – 0470 / 81.44.45

– UTSOPI Vlaanderen – Daan – 0472 / 25.64.26

– UTSOPI Brussel & Media – Marie – 0485 / 62.08.41

UTSOPI zet haar activiteiten tijdens de insluiting voort, namelijk:
– De luister- en informatielijn;
– Voedseldistributies;
– Ondersteuning voor eten en verhuur via de poes;
– Het UTSOPI Corona tv-kanaal;
– Luister online naar u

Voor meer informatie:

FR: https://utsopi.be/covid-19/
NL: https://utsopi.be/nl/covid-19-onder-sekswerkers/

 

Meer informatie over het coronavirus vind je op www.info-coronavirus.be.

X